wtorek, 8 stycznia 2019

Żeberka pieczone w rękawie


  Żeberka pieczone w rękawie to fantastyczny pomysł na smaczny obiad przy którym nie trzeba się napracować a i wykarmić nim można sporą gromadkę ludzi. Mięsko jest mięciutkie, aromatyczne, pięknie odchodzi od kości. Świetnie smakuje z ziemniaczkami, które pieką się jednocześnie z mięsem, więc praktycznie gotowy obiad wyciąga się z piekarnika :)





Składniki na ok. 4-6 porcji:
  • ok. 1,2 kg żeberek
  • 2 łyżki ostrej musztardy 
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • rękaw do pieczenia


  Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. W miseczce wymieszać musztardę, keczup, sos sojowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Przygotowane wcześniej mięso włożyć do miski, dokładnie obtoczyć w wymieszanych przyprawach i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotować rękaw do pieczenia, włożyć do niego mięso, dokładnie zawiązać. Żeberka w rękawie włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około godzinę, po tym czasie rozciąć rękaw u góry, włączyć górny opiekacz i piec przez kolejne 10-15 minut, aż do oczekiwanego stopnia zrumienienia.




1 komentarz: