poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Kotlety pożarskie


  Kotlety pożarskie z mięsa drobiowego to smaczna, delikatniejsza odmiana klasycznych mielonych z wieprzowiny (lub wieprzowiny i wołowiny). Przygotowuje się je równie szybko, nie ma w tym nic skomplikowanego, a zawsze to coś innego czym można zaskoczyć rodzinkę. Myślę, że u nas będą się one pojawiać częściej, spróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście :)





Składniki na ok. 6 kotletów:
  • 400 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 2 łyżek bułki tartej
  • na panierkę: 1 jajko + mąka pszenna + bułka tarta

 
  Mięso wrzucić do miski, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszać. Żółtko jajka dokładnie rozetrzeć z masłem, dodać do mięsa, wymieszać. Szczypiorek posiekać drobno, wrzucić do mięsa, dodać również bułkę tartą, ponownie wymieszać. Białko jajka ubić na sztywno i delikatnie łyżką wmieszać w mięso. 

  Wilgotnymi dłońmi ostrożnie formować podłużne kotlety, obtaczać je w mące (cieniutka warstwa), rozbełatnym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron  (najlepiej pod przykryciem) na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Podawać np. z ziemniakami i ulubioną surówką.




4 komentarze: