poniedziałek, 9 września 2019

Pełnoziarnista drożdżówka ze śliwkami i kokosową kruszonką


  Pogoda zrobiła się iście jesienna, więc drożdżówka ze śliwkami do ciepłej herbaty czy kawy sprawdzi się idealnie :)




Składniki na blachę o wym. 20x20 cm:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5-6 śliwek
  • na kruszonkę: 2 czubate łyżki masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki mąki


  Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie pracować. 

  Do miski przesiać obie mąki, dodać resztę cukru, sól, jajka, rozczyn i masło. Wszystko porządnie mieszać drewnianą łyżką przez kilka minut. Ciasto będzie dość rzadkie, więc nie da się go wyrobić rękoma. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte czyste ściereczką na ok. 1 h, aż podwoi objętość. 

  Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić jeszcze na ok. 15 minut. W tym czasie umyć śliwki, wyjąć z nich pestki i pokroić na mniejsze cząstki. W miseczce połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i wyrobić je ręką. Na napuszonym cieście ułożyć owoce, lekko docisnąć, całość obsypać kruszonką. Piec ok. 45-50 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni C.



2 komentarze:

  1. Nie spodziewałam się, że na mące pełnoziarnistej bez użycia miksera da się wyczarować tak apetyczne i świetnie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Koniecznie muszę je wypróbować tym bardziej, że od kilku dni śni mi się ciasto budzę się ogromnym głodem i smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohh, que rico se ve, me gusta mucho tu blog, me quedo como seguidora para no perderme nada, un saludo

    OdpowiedzUsuń