Delikatny kakaowy biszkopt, przełożony dżemem, plasterkami bananów oraz bitą śmietaną, a wierzch otulony pyszną czekoladową masą. To połączenie tworzy naprawdę znakomite ciasto, słodkie, ale nie mdłe, idealne na rodzinną uroczystość, albo spotkanie przy ulubionej kawie :)
Składniki na blachę o wymiarach 22x33 cm:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g kakao
Do przełożenia:
- ok. 0,5 słoiczka dżemu truskawkowego
- 5 dużych bananów
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 śmietan-fixy
- 1 łyżka cukru waniliowego
Krem czekoladowy:
- 200 g czekolady mlecznej (świetnie sprawdza się Milka)
- 2 łyżki wody
- 3/4 kostki margaryny
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
Biszkopt: białka jajek oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodać cukier, a następnie żółtka. Odłożyć mikser. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wsypywać do masy, jednocześnie mieszając łyżką. Wymieszane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto powoli ostudzić do temperatury pokojowej.
Ostygnięty biszkopt przekroić na dwa placki. Dolny kawałek posmarować cienką warstwą dżemu, a na nim poukładać plasterki banana. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami i cukrem waniliowym. Gotową wyłożyć na banany i równomiernie rozsmarować. Na wierzch ułożyć drugi kawałek biszkoptu i delikatnie docisnąć.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z 2 łyżkami wody umieścić w garnuszku z grubym dnem, gotować na najmniejszym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Miękką margarynę ubić na jasną, puszystą masę. Z kolei żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do ubitej margaryny dodać utarte żółtka i rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Pozostałe białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Gotowy krem czekoladowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki, aż stężeje. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wyglada bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, jest naprawdę smaczne :)
UsuńAż ślinka cieknie, pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto z bananami to biorę w ciemno :D A prezentuje się obłędnie :D
OdpowiedzUsuńDzięki, to warto upiec i spróbować, myślę że się nie zawiedziesz :)
UsuńWygląda smakowicie, wszystkie warstwy mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a razem tworzą pyszną całość :)
Usuńpysznie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszne ;)
UsuńO mniam☺
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńWygląda mega smacznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjakie eleganckie! banan i czekolada nigdy się nie znudzi :) <3
OdpowiedzUsuńDokładnie, niezastąpiony duet ;)
UsuńWspaniałe ciasto, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie! Krem czekoladowy - to jest to co lubię w ciastach!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie!!! Chętnie bym kawałkiem się poczęstowała:)) Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWyprobowane i polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za komentarz ;)
Usuń