piątek, 16 lutego 2018

Ciasto z kremem czekoladowym i bananami


  Delikatny kakaowy biszkopt, przełożony dżemem, plasterkami bananów oraz bitą śmietaną, a wierzch otulony pyszną czekoladową masą. To połączenie tworzy naprawdę znakomite ciasto, słodkie, ale nie mdłe, idealne na rodzinną uroczystość, albo spotkanie przy ulubionej kawie :)




Składniki na blachę o wymiarach 22x33 cm:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
Do przełożenia:
  • ok. 0,5 słoiczka dżemu truskawkowego
  • 5 dużych bananów
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
 Krem czekoladowy:
  • 200 g czekolady mlecznej (świetnie sprawdza się Milka)
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru

  Biszkopt: białka jajek oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodać cukier, a następnie żółtka. Odłożyć mikser. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wsypywać do masy, jednocześnie mieszając łyżką. Wymieszane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto powoli ostudzić do temperatury pokojowej.

  Ostygnięty biszkopt przekroić na dwa placki. Dolny kawałek posmarować cienką warstwą dżemu, a na nim poukładać plasterki banana. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami i cukrem waniliowym. Gotową wyłożyć na banany i równomiernie rozsmarować. Na wierzch ułożyć drugi kawałek biszkoptu i delikatnie docisnąć.

  Czekoladę połamać na kawałki i wraz z 2 łyżkami wody umieścić w garnuszku z grubym dnem, gotować na najmniejszym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Miękką margarynę ubić na jasną, puszystą masę. Z kolei żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do ubitej margaryny dodać utarte żółtka i rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Pozostałe białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Gotowy krem czekoladowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki, aż stężeje. Przechowywać w chłodnym miejscu.



22 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z bananami to biorę w ciemno :D A prezentuje się obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, to warto upiec i spróbować, myślę że się nie zawiedziesz :)

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie, wszystkie warstwy mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a razem tworzą pyszną całość :)

      Usuń
  4. pysznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie eleganckie! banan i czekolada nigdy się nie znudzi :) <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda bardzo apetycznie! Krem czekoladowy - to jest to co lubię w ciastach!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym zjadła :)  Pyszności  :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda przepysznie!!! Chętnie bym kawałkiem się poczęstowała:)) Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za komentarz ;)

      Usuń