Kotlety jajeczne to dobry pomysł na "piątkowy obiad" lub po prostu, gdy chcemy odpocząć od dań z mięsem. Robi się je łatwo i szybko, a poza tym już pierwszy kęs przenosi nas do czasów dzieciństwa, do tych smaków, które serwowały nasze mamy :)
Składniki na ok. 5-6 kotletów:
(Inspiracja: "Shabbyeat.pl")
- 1 nieduża cebula
- 1 bułka kajzerka
- 0,5 szklanki mleka
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 4 łyżki bułki tartej + kilka łyżek na panierkę
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto, odstawić do ostygnięcia. Bułkę zalać mlekiem i odstawić aż rozmięknie.
Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do nich surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej, posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki, sól, pieprz oraz odciśniętą kajzerkę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i ulepić kotlety. Obtoczyć je delikatnie w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło np. z warzywami.
Pyszne kotleciki. Całość wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, są pyszne :)
UsuńFajny pomysł. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować :)
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńKolorowe i apetyczne...
:)
Dzięki ;)
Usuńlubię takie kotleciki
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńDawno nie jadłam ☺☺
OdpowiedzUsuńTo warto zrobić, żeby przypomnieć sobie smaki ;)
UsuńŚwietna prezentacja dania. Od samego patrzenia człowiek robi się głodny.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŚwietne kotleciki :) Bardzo smacznie i pożywnie prezentuje się to danie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie na piątkowy obiad takie kotleciki są dobre i w dodatku połączone z warzywkami.
OdpowiedzUsuń