To moja pierwsza przygoda z mąką żytnią pełnoziarnistą, dlatego stosując się do rad jakie znalazłam w sieci (że nie każdemu może zasmakować i lepiej powoli się z nią "oswajać") wymieszałam ją w proporcji 3/4 mąki pełnoziarnistej z 1/4 mąki pszennej. Efekt był taki, że smak ciasta w zupełności mnie zachwycił i następnym razem w całości użyję mąkę z pełnego ziarna. Co poza tym mogę powiedzieć? Że ciacho jest syte, co sprawia że jest świetną przekąską, poza tym ma piękny ciemny, karmelowy kolor. Jeśli jeszcze nie próbowaliście mąki pełnoziarnistej to szczerze polecam ten przepis, na początek jest idealny :)
Składniki na keksówkę o wym. 12x 25 cm:
(Inspiracja: "Mała cukierenka")
- 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej i 0,5 szklanki mąki pszennej)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki mleka
- 0,25 szklanki oleju
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- ok. 1 szklanki drobnych, miękkich owoców (u mnie czereśnie i borówki amerykańskie) + garść owoców do posypania wierzchu
- ew. cukier puder do oprószenia
Mąkę (lub mąki) wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz oczyszczonymi i ew. pokrojonymi na mniejsze kawałki owocami. W drugiej misce wymieszać cukier, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych, dokładnie wymieszać (masa będzie gęsta, ale powinna być w miarę lejąca, jeśli będzie za gęsta dodać do niej więcej mleka). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, posypać resztą owoców i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 1 - 1,20 godziny, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu i przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Jak na pełnoziarnistej mące to pięknie wyrosło! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to prawda pięknie urosło i było puszyste :)
UsuńJakie pyszne ciasto :) Wyglada świetnie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda, ja zazwyczaj mieszam pół na pół zwykłą z pełnoziarnista☺
OdpowiedzUsuńJa następnym razem zaryzykuję i dam tylko pełnoziarnistą, zobaczymy jak wyjdzie :D
UsuńSuper wyszło! Uwielbiam ciasta z tych zdrowszych mąk :D
OdpowiedzUsuńkolejna pozycja na mojej liście rzeczy "do zrobienia" :D
OdpowiedzUsuńPrzepis do wypróbowania. Lubie takie eksperymenty:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, ze smakuje wyśmienicie gdyż każde ciasto w którym są świeże owoce musi właśnie takie być. W moim przypadku chętni zerkam sobie do sprawdzonych porad w https://basiazsercem.pl/ gdyż wiem jak fajne przepisy na dania z użyciem mąki mogę tam znaleźć. Jestem przekonana, że nie ma nic lepszego niż ciepłe i smaczne ciasto z owocami.
OdpowiedzUsuń