Bardzo długo nie robiłam pierogów, chyba ostatni raz jeszcze w rodzinnym domu czyli jakieś pięć lat temu... :) Przez ostatnie lata dużo się działo i nie było za bardzo czasu na lepienie. Teraz wykorzystałam okazję, że mam go trochę więcej, zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi z mięsem mielonym. Pycha, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły :D
Składniki na ok. 30 sporych sztuk:
Ciasto:
- 370 g mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka gorącej wody
Farsz:
- ok. 450 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Czosnek obrać, umyć i pokroić bardzo drobniutko. Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę oraz wszystkie
pozostałe składniki farszu i wszystko wymieszać na gładką masę. Przykryć
i odstawić.
Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Wymieszać. Zalać mąkę wrzącą
wodą i poczekać do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wyrobić szybko gładkie
ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, drugą
rozwałkować i wykrawać z niej krążki. Napełnić każdy krążek farszem, dobrze zlepić brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę, z solą (1-2 łyżeczki) i olejem (2-3
łyżki). Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pierogi i zmniejszyć gaz. Gdy pierogi
wypłyną gotować je jeszcze ok. 6-10 min. w zależności od ich wielkości
(ja gotowałam 10 min.), od czasu do czasu przemieszać. Podawać na ciepło z
podsmażoną cebulką.
Pyszne pierożki, chętnie bym takie pochrupała :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie mam na takie ochotę od kilku dni☺
OdpowiedzUsuńnie lubie pierogów, ale takie z chęcią bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńSama nigdy nie robiłam pierogów -zawsze z mamą, może nadszedł czas, żeby spróbować... ;)
OdpowiedzUsuńNa takie pierogi to ja jestem chętna :) Proszę o porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie lepiłam pierogów, dawno ich już więc nie jadłam - muszę czekać aż ktoś mi takie przygotuje :D
OdpowiedzUsuń