piątek, 19 sierpnia 2016

Ciasteczka owsiane z czekoladą


  Pyszne owsiane ciasteczka wykonane bez użycia białej mąki. Może się wydawać, że przez to będą mniej smaczne, ale to nieprawda są naprawdę wyjątkowe w smaku. W sam raz do schrupania z kubkiem mleka przy lekturze ulubionej książki lub czasopisma. No i ta czekolada... :)




Składniki na ok. 18-20 sztuk:
(przepis pochodzi z bloga "Bake&Taste")
  • 220 g płatków owsianych górskich (ok. 1,75 szkl.)1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 125 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • 1 jajko rozm. L
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • posiekana na małe kawałki czekolada (u mnie mieszana mleczna z gorzką)

  Płatki owsiane zblendować/ zmielić na pył. Do powstałej mąki owsianej dodać sól, sodę i cynamon, wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajko i utrzeć je z cukrem oraz ekstraktem waniliowym, na koniec dodać masło i jeszcze raz utrzeć. Do suchych składników przelać mokre, dodać posiekaną czekoladę (część czekolady odłożyć do posypania wierzchu ciastek), wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

  Po schłodzeniu, ciasto za pomocą łyżki przekładać porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe, płaskie ciastka o grubości ok. 1-1,5 cm. Na wierzchu każdego ciastka wcisnąć delikatnie kilka kawałków czekolady. Piec ok. 15-18 min., aż do zrumienienia w temperaturze 180 st. C, po upieczeniu ostudzić na kratce.



3 komentarze:

  1. Lubię ciasteczka owsiane i chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasteczka to ja lubię :))

    OdpowiedzUsuń