środa, 10 sierpnia 2016

Racuchy z jabłkiem


  Nie wiem czy Wam również, ale mi drożdżowe racuchy z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem. Jeśli Wam także to może warto do niego na chwilę powrócić, dzięki tym pysznym, słodkim placuszkom? Uprzedzam, że na spróbowaniu jednego się nie skończy :)




Składniki:
(przepis pochodzi z bloga "Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni")
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder do posypania

  Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać je łyżką cukru i zalać szklanką ciepłego, lecz niegorącego mleka, mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans. 

  W dużej misce zmiksować jajko z dodatkiem soli, dodać mąkę oraz rozpuszczone drożdże, wymieszać aż składniki się połączą (powinny mieć konsystencję śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, aż ciasto urośnie. 

  Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać w wyrośnięte ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu placki odkładać na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
 



 

10 komentarzy: