czwartek, 4 sierpnia 2016

Makaron w sosie serowym z pieczarkami i brokułami


  Bardzo lubimy z mężem różnego rodzaju makarony z sosami i warzywami, więc dość często pojawiają się one na naszym stole. Tego rodzaju obiad ma wiele zalet, przede wszystkim jest smaczny, ale również szybko się go przygotowuje i można go komponować na wiele sposobów w zależności od tego na co mamy w danej chwili ochotę. Tym razem postawiłam na sos serowy z pieczarkami i brokułami i może nie było to zbyt dietetyczne danie, ale na pewno pyszne.




Składniki na 2 porcje:
  • 200 g makaronu (u mnie penne)
  • ok. 250 g brokuła
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • ok. 10 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego typu Gouda bez dodatków
  • 150 ml śmietanki 30% 
  • przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do shoarmy
  • natka pietruszki do posypania


  Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

  Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do shoarmy i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do kurczaka, smażyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, dorzucić na patelnię, posolić, smażyć pod przykryciem, aż zmiękną i puszczą sok. Czosnek obrać i wycisnąć na patelnię do smażących się składników, wymieszać. 

  Dolać trochę wody, wrzucić pokrojony na mniejsze części serek topiony, wlać śmietanę, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wrzucić ugotowane brokuły oraz makaron, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.




4 komentarze:

  1. Też uwielbiam kluchy. Twoja wersja jest bardzo zachęcająca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam kluchy. Twoja wersja jest bardzo zachęcająca:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kluchowa to jestem i to bardzo :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Makarony to mój nr 1 w menu dla męża :-) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń