środa, 26 października 2016

Tagliatelle z wieprzowiną w sosie pieczarkowym


  Chociaż Światowy Dzień Makaronu był wczoraj to żeby przedłużyć świętowanie zapraszam Was dopiero dzisiaj na danie z tagliatelle, które równie dobrze będzie smakowało jutro, bo na pyszne kluski z sosem czas zawsze jest dobry :D 


Składniki na 3-4 porcje:
(inspiracja: "Gotuj zdrowo i ze smakiem" cz. 1 Nature House)
  •  ok. 300-350 g pieczarek 
  • 500 g szynki wieprzowej 
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 400 g makaronu pełne ziarno
  • natka pietruszki
  • curry
  • zioła prowansalskie 
Sos: 
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • mała śmietana 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

  Mięso pokroić w niewielkie paski, podsmażyć, przełożyć do garnka i dusić z solą, pieprzem, curry i odrobiną wody, aż zacznie mięknąć.

  Cebulę pokroić w dużą kostkę, zeszklić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać pokrojone w średnią kostkę pieczarki, posolić i dusić, aż zmniejszą objętość. Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać w miseczce, wlać do niej kilka łyżek wytworzonego przez pieczarki płynu, zamieszać i wylać na patelnię. Dodać mięso i dusić, aż będzie zupełnie miękkie. Doprawić ziołami prowansalskimi.

  Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać z sosem, podawać na ciepło posypany posiekaną natką pietruszki. 


4 komentarze:

  1. Przepyszne i bardzo pożywne połączenie :D <3 Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i pożywnie, makaronu z wieprzowiną jeszcze nie łączyłam :-)

    OdpowiedzUsuń