wtorek, 26 września 2017

Schab z majonezem i marchewką


  Schab pieczony z majonezem i marchewką do najlżejszych dań nie należy, ale jest pyszny i od czasu do czasu przygotowuję go na obiad. A poza tym nie potrzeba dużo zachodu żeby go zrobić i to od razu w większej ilości, dzięki czemu można mieć posiłek na dwa dni lub nakarmić większą ilość osób. Same plusy, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam :)




Składniki na 4-5 porcji:
  • ok. 1 kg schabu
  • 4-5 średnich marchewek
  • mały słoik majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • oliwa/olej

  Schab pokroić w plastry i rozbić na dość cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa z obu stron oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i odłożyć na natłuszczoną oliwą/olejem blachę lub do naczynia żaroodpornego (ja piekę na dużej, czarnej blasze od piekarnika). 

  Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na każdym kawałku schabu rozsmarować łyżkę majonezu, a całość przykryć startą marchewką. Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 40 minut (jeśli marchewka zacznie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową). Podawać na ciepło np. z ziemniakami i surówką.



11 komentarzy:

  1. Takie dania bardzo lubię :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na niedzielny obiad w sam raz :) Czasem trzeba zaszaleć:) fajnie, że jest pieczony, a nie smażony, więc nie jest aż taki ciężki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis ;) zamieniłabym jedynie majonez :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa forma przygotowania schabu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pomysłowe danie! :D na niedzielny obiadek idealne by zaskoczyć domowników :D <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe połączenia, tak jeszcze nie jadam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Często dodaję warzywa do tak podanych mięs. Pyszne są. Zrobiłaś bardzo apetyczne danie. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna alternatywa dla nudnego schabowego haha😉

    OdpowiedzUsuń