poniedziałek, 5 lutego 2018

Udka pieczone na warzywach


  Udka pieczone na warzywach to kolejny patent na obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, potem to wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i buch do piekarnika! A po około godzinie obiad mamy gotowy, tak lubię :D 



Składniki:

Mięso:
  • 8 podudzi kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
Warzywa:
  • kilka ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 1 biała cebula 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek

  Z miodu, musztardy, oliwy, tymianku rozmarynu, soli i pieprzu przygotować marynatę. Umyte i oczyszczone udka dokładnie wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ziemniaki, marchewkę i obie cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić i również pokroić. Warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać ziołami i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C na ok. godzinę. Pod koniec pieczenia, gdy mięso zbyt mocno zacznie się przyrumieniać przykryć je folią aluminiową. Podawać na ciepło.



4 komentarze: