piątek, 2 lutego 2018

Hamburgery


  Żeby bułki zaproponowane przeze mnie w poprzednim wpisie nie pozostały takie puste to zachęcam do zrobienia total domowego fast food'a, a konkretnie hamburgerów. Gdy mamy gotowe bułki wystarczy usmażyć mięso, zrobić sos, pokroić warzywa i całość złożyć w pyszną całość, mniam! Obiad na weekend jak znalazł! :D



Składniki na 4 hamburgery:
(Inspiracja: "Gotuję, bo lubię")

 Sos:
  • 1 mała cebula
  • 1 malutki ogórek konserwowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 szczypty słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki octu winnego (można zamiast niego dać zwykły ocet lub odrobinę kwasku cytrynowego)
Mięso:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • ok. 50 ml wody
  • sól, pieprz
Ponadto: 
  • 4 bułki (z tego przepisu)
  • 4 plasterki sera
  • 4 liście sałaty
  • 4 plasterki pomidora
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony na plasterki
  • 4 plastry krążków czerwonej cebuli

   Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: obraną cebulę oraz ogórka konserwowego zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać majonez, musztardę oraz przyprawy, wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.

  Mięso dokładnie wyrobić z drobno posiekaną natką pietruszki, wodą oraz solą i pieprzem.  Uformować 4 płaskie kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej tłuszczem ułożyć mięso, smażyć ok. 3-4 minut z każdej strony. Po przełożeniu na drugą stronę na wierzchu ułożyć plasterek żółtego sera, tak aby mógł się trochę roztopić, gdy druga strona będzie się smażyć.

  Bułki przeciąć na pół i wewnętrzną stroną ułożyć na rozgrzanej suchej patelni, aby się delikatnie przyrumieniły. Na dolnej połówce bułki rozsmarować sos, na nim ułożyć listek sałaty, mięso, warzywa i całość przykryć również posmarowaną sosem górną częścią bułki. Podawać na ciepło.



11 komentarzy:

  1. U mnie też ostatnio były takie dompwe☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, domowe burgery królują, są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie to można wcinać :) u nas też są serwowane czasem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadła bym, na ich widok zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak domowe burgery :) ja dzisiaj w ramach fast food'owego obiadu miałam nuggetsy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe :-) domowe są zdecydowanie najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe :D Uwielbiam domowe hamburgery, bo można je napakować czym tylko się lubi :D

    OdpowiedzUsuń