sobota, 2 czerwca 2018

Karkówka po cygańsku


  Jeśli szukacie pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad to proponuję zrobić karkówkę po cygańsku. Wiem, że na tą chwilę karkówka kojarzy się przede wszystkim z grillem, ale jak nie ma możliwości odpalenia rusztu to w piekarniku możemy zrobić równie pyszną, a może i nawet smaczniejszą wersję tego mięsa. Mi zasmakowała bardzo, ponieważ po upieczeniu jest delikatna, mięciutka, aż rozpływa się w ustach, no i oczywiście warzywny sos robi w tym daniu świetną robotę, dodaje karkówce mega aromatu. Spróbujcie, naprawdę warto ;)




Składniki na ok. 4-6 porcji:
(Inspiracja: "Kulinarna zakładka") 

Mięso i warzywa:
  • ok. 1 kg karkówki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki 
 Sos:
  • 1 szklanka wody
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki sosu BBQ (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz


  Mięso umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron przez kilka minut. Usmażone mięso ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.

  Cebulę obrać, pokroić w grube plastry lub ćwiartki i ułożyć na mięsie. Pieczarki pokroić w grube plastry i ułożyć na cebuli. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paski i wyłożyć na pieczarki. Wierzch oprószyć delikatnie solą i pieprzem. 

  Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w miseczce i zalać nim mięso oraz warzywa.  Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 1,5 godziny. Podawać na ciepło z ziemniakami/ryżem/kaszą. 


 

5 komentarzy: