środa, 6 czerwca 2018

Sałatka z roszponką i tuńczykiem


  Nie ma co tu dużo pisać, dziś zapraszam Was na sałatkę z roszponką i tuńczykiem. Pyszną, lekką i pożywną. Idealną na letnią kolację, przekąskę czy drugie śniadanie. Ostatnio bardzo lubimy i często robimy takie warzywne mixy z dodatkiem rybki, sera czy jajek, świetnie sprawdzają się w upalne dni, może i Wam zasmakują :)




Składniki na 2 porcje:
  • 1 opakowanie roszponki (125 g)
  • 10-12 pomidorków cherry
  • 0,5 ogórka szklarniowego
  • 4-6 rzodkiewek
  • 1 mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek


  Liście roszponki rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewkę. Tuńczyka osączyć z zalewy i poukładać na wierzchu sałatki. Całość oprószyć solą oraz świeżo mielonym pieprzem i polać oliwą z oliwek. Podawać od razu po przygotowaniu. 



4 komentarze:

  1. juz wiem, co będę mieć jutro do pracy :D dzięki za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sałatki ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna na letnią kolację, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie lekkie sałatki, zwłaszcza latem są niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń