czwartek, 28 czerwca 2018

Łopatka w sosie musztardowym


    Fajne, mięciutkie mięsko w aromatycznym sosie musztardowym. Aby je zrobić potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Ponadto po pokrojeniu mięsa w plastry, doprawieniu i przesmażeniu dalej robi się samo. Na koniec wystarczy tylko ogarnąć sos i można nakładać obiad na talerze :)




Składniki na ok. 4-5 porcji:
(Inspiracja: "O kuchni z uczuciem")
  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka wody
  • 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu


  Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim mięso na złoto z obu stron. Następnie zalać je szklanką wody, przykryć i dusić na małym ogniu aż zrobi się miękkie (ok. 30 minut). Gdy woda za bardzo wyparuje uzupełnić ją. Po tym czasie dodać musztardę i sos sojowy. Wymieszać. W miseczce rozrobić mąkę z wodą i zagęścić sos. Chwilę pogotować i ewentualnie doprawić sola i pieprzem. Podawać na ciepło. U nas z orkiszem, makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami oraz surówką z buraczków.



4 komentarze: