piątek, 14 września 2018

Dyniowa zupa krem z curry


  Moim motywem przewodnim w temacie obiadów wciąż jest Jej Wysokość Królowa Dynia. Dziś zapraszam Was na dyniowy must have czyli zupę krem z przyprawą curry. Oboje z mężem ją uwielbiamy i przynajmniej kilka razy w roku musi się ona pojawić na naszym stole, tak więc polecam! :)




Składniki:
  • 500 g obranej dyni
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1-1,5 łyżki przyprawy curry
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • natka pietruszki 


  Obraną dynię, cebule i ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać dynię, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i podsmażać przez chwilę.

  W garnku zagotować bulion, wrzucić do niego podsmażone warzywa i curry. Gotować aż warzywa zmiękną, następnie całą zawartość garnka zblendować i doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Podawać na ciepło, np. z natką pietruszki. 



4 komentarze: