poniedziałek, 17 września 2018

Pulpety z dynią


  Pomęczę Was jeszcze trochę tą dynią :) Dostałam ją na tyle dużą, że wystarczyła na kilka dań, między innymi jako dodatek do pulpetów. Robiłam je pierwszy raz i wyszły super, delikatne, w pysznym warzywnym sosie, mniam! :)




Składniki na ok. 5-6 porcji:
(Inspiracja: "Smaki ogrodu")

Pulpety:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • ok. 400 g obranej dyni
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
 Sos:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • ok. 50 ml śmietany 12%


   Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na kilka minut i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niej mięso, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ulepić pulpety.

   Marchewki, pietruszkę, cebulę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucić do dużego garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać 2-3 szklankami wody i zagotować. Do garnka włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć, a sos zblendować. Dodać do niego przyprawy, śmietanę (można zagęścić sos łyżką mąki), zamieszać i ponownie włożyć pulpety. Pogotować jeszcze kilka minut i podawać na ciepło np. z kaszą.


 

4 komentarze:

  1. Świetne pulpeciki :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, też lubię eksperymentować z dynią ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Ja chyba jednak zamieniłabym mięso wieprzowe na jakieś lżejsze np. indykpol ma dobre mięso mielone z indyka.

    OdpowiedzUsuń