Bardzo prosty do zrobienia, pyszny deser z galaretek. Pierwsza jasnozielona warstwa to galaretka z serkiem waniliowym, a druga ciemnoczerwona to naturalny sok wiśniowy z żelatyną. Pierwsza słodziutka, druga jak to owoce wiśni bardziej wytrawna i cierpka, a razem tworzą idealnie uzupełniającą się całość, mniam! Muszę Wam się tylko przyznać, że ten deser ma jedną wadę: trzeba na niego cierpliwie poczekać, aż wszystko zastygnie, ale warto! :D
Składniki na 3 porcje:
Zielona warstwa:
- 1 galaretka agrestowa
- 1 szklanka wrzątku
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
Ciemnoczerwona warstwa:
- 200 ml soku z wiśni (u mnie 100% przecierowy sok od Lifeberry*)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
Galaretkę agrestową rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Gdy zacznie delikatnie gęstnieć zmiksować ją z serkiem waniliowym, rozlać do pucharków i odstawić do lodówki do stężenia.
Sok przelać do rondelka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Gdy zielona warstwa stężeje, a czerwona dobrze wystygnie wylać ją na wierzch i odstawić deser do lodówki do zupełnego stężenia. Podawać np. z ulubionymi owocami.
*Lifeberry to firma, w której powstają pyszne 100% przecierowe soki z owoców. O tym jak powstają, z jakich owoców (a jest naprawdę duży wybór) oraz jaki fantastyczny wpływ mają na nasz organizm przeczytacie na stronie www.lifeberry.pl, polecam!
Pyszny, klasyczny deser 😊 Mniam 😊
OdpowiedzUsuńpyszniutko wygląda ten deser
OdpowiedzUsuńidealna opcja na te upalne dni :)
OdpowiedzUsuń