środa, 8 sierpnia 2018

Deser z galaretek


  Bardzo prosty do zrobienia, pyszny deser z galaretek. Pierwsza jasnozielona warstwa to galaretka z serkiem waniliowym, a druga ciemnoczerwona to naturalny sok wiśniowy z żelatyną. Pierwsza słodziutka, druga jak to owoce wiśni bardziej wytrawna i cierpka, a razem tworzą idealnie uzupełniającą się całość, mniam! Muszę Wam się tylko przyznać, że ten deser ma jedną wadę: trzeba na niego cierpliwie poczekać, aż wszystko zastygnie, ale warto! :D 




Składniki na 3 porcje:

Zielona warstwa:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
 Ciemnoczerwona warstwa:
  • 200 ml soku z wiśni (u mnie 100% przecierowy sok od Lifeberry*)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku

  Galaretkę agrestową rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Gdy zacznie delikatnie gęstnieć zmiksować ją z serkiem waniliowym, rozlać do pucharków i odstawić do lodówki do stężenia.

  Sok przelać do rondelka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Gdy zielona warstwa stężeje, a czerwona dobrze wystygnie wylać ją na wierzch i odstawić deser do lodówki do zupełnego stężenia. Podawać np. z ulubionymi owocami.





*Lifeberry to firma, w której powstają pyszne 100%  przecierowe soki z owoców. O tym  jak powstają, z jakich owoców (a jest naprawdę duży wybór) oraz jaki fantastyczny wpływ mają na nasz organizm przeczytacie na stronie www.lifeberry.pl, polecam! 

3 komentarze: