Bardzo się cieszę, że trwa sezon na faszerowane warzywa. Oboje z mężem uwielbiamy paprykę i cukinię napakowaną pysznymi dodatkami. Tradycyjnie robię paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem (przepis tutaj), a teraz do nadzienia użyłam kaszy kuskus, mięsa z szynki, marchewek, pieczarek, a na wierzch położyłam ser mozzarella. Fajnie wyszło naprawdę, jak chcecie to sami spróbujcie :P
Składniki na 4 duże papryki:
- 4 duże czerwone papryki
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 4-5 pieczarek
- 1 szklanka kaszy kuskus
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku
- 1 kulka sera mozzarella
Delikatnie odciąć górną część papryk, wyciąć z nich ogonek, a środki oczyścić z ziarenek. Dokładnie je umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej wrzucić na nie mielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Gdy z mięsa odparuje płyn dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę cebulę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a pieczarki pokroić w drobną kostkę. Gdy cebula się podsmaży dodać marchewkę i pieczarki. Doprawić wszystko solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz chilli i smażyć jeszcze przez chwilę.
Kaszę kuskus zalać 1 i 1/3 szklanki wrzątku, posolić, dodać łyżkę oliwy, zamieszać i przykryć na kilka minut aż napęcznieje. Mięso i warzywa wymieszać z gotową kaszą. Łyżką napełnić wcześniej przygotowane papryki, przykryć odciętą "czapeczką". Do naczynia żaroodpornego wlać trochę wody, w nim poustawiać papryki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 45 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia, na wierzch papryk położyć plasterki sera mozzarella. Podawać na ciepło.
Takie jedzonko to ja lubię 😊 Pychota 😊
OdpowiedzUsuńPycha :) Uwielbiam faszerowane warzywa :)
OdpowiedzUsuńPyszne nadzienie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń