Tym razem zapraszam na leczo w innej odsłonie niż poprzednio, bo bez mięsa, za to z ciecierzycą. Pierwszy raz robiłam taką wegetariańską wersję, ale naprawdę smakuje świetnie. Dodatek wędzonej mielonej papryki robi robotę, nie wspominając o tych wszystkich sezonowych, aromatycznych warzywach. Pomidory nigdy nie smakują tak dobrze jak o tej porze roku, więc trzeba korzystać :D
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 duża cebula
 - ok. 400 g ciecierzycy ze słoika (lub puszki, ewentualnie samodzielnie ugotowanej)
 - 3 czerwone papryki
 - 1 żółta papryka
 - 1 nieduża cukinia
 - 3 dojrzałe pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
 - 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
 - 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
 - 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
 - 1 łyżeczka miodu
 - sól i pieprz
 - natka pietruszki
 
  Cebulę obrać i pokroić w kostkę, ciecierzycę  odsączyć z zalewy. W dużym garnku rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego cebulę i ciecierzycę, smażyć kilka minut. Po tym czasie dodać słodką, ostrą i wędzoną paprykę oraz miód, wymieszać i podsmażać na małym ogniu, aż przyprawy puszczą aromat. 
  Dodać pokrojone w dużą kostkę papryki, wymieszać i smażyć. Nieobraną cukinię pokroić w półplasterki lub ćwierćplasterki i dorzucić do garnka. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem, aż warzywa zaczną mięknąć. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Pyszne sezonowe danie,mniam☺
OdpowiedzUsuńSmakowite danie :) Takie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń