poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Ciasto biszkoptowe z jabłkami


  Mięciutkie i delikatne, wprost rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe z owocami, tu z jabłkami, ale można równie dobrze użyć innych sezonowych owoców. Poza tym robi się je naprawdę szybko. Jak widać same plusy, więc zostaje tylko zakasać rękawy i raz dwa przygotować ciasto do popołudniowej kawy, spróbujcie :)




Składniki na blachę o wym. 22x22 cm:
(przepis pochodzi z bloga "Pasja Kobiety")
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka (lub inne owoce)
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

  Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w półplasterki. Odstawić.

  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, nie przestając ubijać. Gdy cukier się rozpuści powoli dodać olej oraz żółtka, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką.

  Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie kawałki jabłek delikatnie wciskając je w ciasto i oprószyć je delikatnie cynamonem. Piec przez ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp. 175 st. C z termoobiegiem. Po upieczeniu i ostudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.


 

4 komentarze: