niedziela, 7 sierpnia 2016

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką


  Nie ma to jak domowe drożdżowe ciasto, tym razem z brzoskwiniami i słodką kruszonką. Mięciutkie, pachnące ciasto do kubka herbaty lub kawy w domowym zaciszu albo jako słodka przekąska na wakacyjnym pikniku. W każdym przypadku na pewno się sprawdzi.




Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
(inspiracja  pochodzi z bloga "Kuchnia domowa Ani")
  •  40g świeżych drożdży
  • ok. 2/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. letniego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 6-7 niedużych brzoskwiń
  • KRUSZONKA: 3 łyżki mąki, 1,5 łyżki cukru, 1,5 łyżki miękkiego masła 


  Najpierw należy przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dosypać łyżeczkę cukru, zalać połową letniego mleka i mieszać, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wbić jajo, wymieszać. Resztę letniego mleka wymieszać z rozpuszczonym masłem i przelać do mąki. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn, wszystko razem mieszać, aż składniki się połączą, a następnie zacząć wyrabiać rękoma, aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące można dodać trochę więcej mąki, tylko nie za dużo, żeby ciasto nie było za twarde. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

  Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wrzucić do miseczki i ucierać między palcami, aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, poukładać na nim kawałki brzoskwiń, a wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 35-40 minut w temp. 200 stopni C.



6 komentarzy:

  1. Ciasta drożdżowego nigdy nie odmawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację do końca życia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację do końca życia:)

    OdpowiedzUsuń