niedziela, 21 sierpnia 2016

Makaron a'la spaghetti bolognese


  Wariacji na temat spaghetti bolognese jest wiele, a u mnie kolejna z nich. Tym razem z dodatkiem cynamonu do pomidorowego sosu. Trochę się na początku bałam jak to będzie smakować, bo ostry, rozgrzewający cynamon dodaje głównie do słodkich wypieków, ale nie było źle, przyprawa jedynie podkręca smak a nie dominuje w daniu. Warto spróbować takiej kombinacji i nie trzeba trzymać się ściśle przepisu, ale dodać w nim coś od siebie tak jak ja to zrobiłam :)




Składniki na 4 porcje:
(inspiracja pochodzi z bloga "Make Cooking Easier")
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie mieszane wieprzowo-wołowe)
  • 3 duże czerwone cebule
  • 3 duże łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 600 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub kilka świeżych (sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona papryka
  • kilka dużych pieczarek 
  • 2 garście startego żółtego sera
  • suszone zioła prowansalskie
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka
  • natka pietruszki do posypania

  Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć do zeszklenia i zdjąć wszystko z patelni. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki, podsmażyć na tej samej patelni.

  W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę, szczyptę soli, cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć garnek z ognia i nie przestając mieszać wlać przecier pomidorowy, pomidory z puszki lub świeże, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażone mięso. Całość zblendować i doprawić pozostałymi przyprawami. Do sosu dorzucić podsmażoną paprykę i pieczarki oraz starty żółty ser. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać na ciepło z posiekaną natką pietruszki.


 

3 komentarze:

  1. Moja rodzinka uwielbia takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spaghetti bolognese to już takie prawdziwe "polskie" danie :D W Twojej wersji wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spaghetti bardzo często pojawiało się na stołach w naszych rodzinnych domach. My również często przygotowujemy sobie podobne dania z makaronem. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń