sobota, 27 sierpnia 2016

Pulpety z papryką na parze i sos chrzanowy


  Lubimy od czasu do czasu zjeść obiad ugotowany w całości na parze. Jest on delikatniejszy, lżejszy, a przede wszystkim zdrowszy, no i robi się go dość szybko. Jednak znudziło nam się mięso w postaci piersi kurczaka, więc poszukałam, pokombinowałam, złączyłam w jeden kilka przepisów i powstały pulpeciki z szynki z czerwoną papryką. Sama byłam zaskoczona jak smacznie wyszły, do tego warzywka, sos chrzanowy i mieliśmy obiad pierwsza klasa :)




Składniki na 3 porcje:

Pulpety:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki
  • 0,5 czerwonej papryki 
  • 1 mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • suszony majeranek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka
Sos chrzanowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka)
  • cukier, sól, pieprz
  • 4 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
  • brokuł
  • marchewka
  • ziemniaki

  Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, gotować na parze ok. 20-25 minut.

  Pulpety: mięso wrzucić do miski, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajo, doprawić i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Z mięsa uformować niewielkie kulki i obtoczyć je delikatnie w mące. Gotować na parze ok. 10-15 minut.

  Sos: w małym rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać. Dodać połowę wywaru i mieszać bardzo energicznie (najlepiej miotełką), tak aby nie powstały grudki. Gdy się zagotuje dolać pozostały wywar, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu (trzeba pilnować ilość wywaru, żeby sos nie był za rzadki). Dodać chrzan, sól, cukier, pieprz, wymieszać. Zdjąć z ognia i na końcu dodać śmietanę. Podawać na ciepło.

 

1 komentarz: