poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Rafaello


  Przepisów na ciasto Rafaello widziałam już kilka, ale jeden szczególnie wpadł mi w oko, a że akurat na dniach wypadały moje imieniny wszystko złożyło się idealnie, miałam czym poczęstować gości. Ciasto wyszło delikatne, ale dość słodkie, no i oczywiście baaardzo kokosowe, myślę że ten wypiek na niejednej imprezie jeszcze u nas zagości. 


Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
(przepis z bloga "Zwykła mama") 

Biszkopt:
  •  4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
Masa kokosowa:
  • 2 białe czekolady (po 100 g każda)
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 2 śnieżki
  • 250 g wiórek kokosowych
  • płatki migdałowe do posypania
Do nasączenia:
  • syrop amaretto rozcieńczony w wodzie 

  Najpierw należy upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie ubita, nie przestając miksować dodać powoli cukier, miksować aż się rozpuści. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia i ubijać, aż zrobi się jasna masa. Żółtka dodać do piany z białek i zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec wsypać przesianą mąką i delikatnie wszystko wymieszać łyżką, aż składniki się połączą. Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Studzić powoli najpierw w piekarniku, potem na kratce.

  Gdy ciasto się piecze można zacząć przygotowywać masę. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając dodać do nich śmietanę, podgrzewać, aż składniki dobrze się ze sobą połączą (nie dopuścić do zagotowania). Zdjąć z ognia i odstawić do zupełnego ostudzenia. Gdy będzie już zupełnie zimna dodać obie śnieżki i ubić na sztywną masę, na koniec wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. 

  Ostudzony biszkopt nasączyć syropem, wyłożyć na niego całą masę kokosową, a wierzch posypać płatkami migdałowymi. Przed podaniem chłodzić minimum godzinę w lodówce, aby masa stężała.



8 komentarzy:

  1. Mam chyba identyczny przepis :) Pyszne jest!

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że przepis mam taki sam więc muszę tylko na pisać, że smakuje obłędnie :D i pięknie się u Ciebie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne to ciasto :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę choć kawałek! Mój mąż nie znosi kokosów, więc nie robię z nimi ciast, bo sama całej blachy nie zjem, a ja uwielbiam wszystko, co kokosowe! A to wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń