środa, 12 października 2016

Gulasz z karkówki


  Zrobiło się zimno i ponuro, a gdy taka pogoda panuje za oknem ma się ochotę na ciepły i pożywny posiłek. Proponuję więc przygotować na obiad gulasz z karkówki, z dodatkiem papryki, pieczarek i sosu pomidorowego. Z podanej ilości składników wyszedł mi obiad na dwa dni dla dwóch osób, jednego dnia zjedliśmy go z kaszą gryczaną, a drugiego z ryżem i muszę przyznać, że obie wersje były bardzo smaczne :)



Składniki:
(inspiracja: "Ulubione przepisy")
  • 800 g karkówki wieprzowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 średnie zielone papryki
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chilli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz

  Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażać na rozgrzanym na patelni tłuszczu przez ok. 15 minut. Paprykę i pieczarki pokroić w dość dużą kostkę, wrzucić do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 15 minut.

  Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie wlać do garnka passatę pomidorową, pomidory w puszce oraz wodę, przykryć i zagotować. Po zagotowaniu dodać wszystkie przyprawy oraz mięso z warzywami, gotować aż mięso zmięknie, ewentualnie doprawić. Na koniec można zagęścić sos: mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i gorącego sosu, wlać do gulaszu i wymieszać. Odstawić gulasz, aż przestygnie i się "przegryzie". Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.


 

9 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda, zjadłabym taki regenerujący obiadek :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulasz wygląda bajecznie smakowicie! Chcę taki jutro na obiad! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakbyś wyjęła przepis z mojej głowy. Same moje smaki. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadła bym wszystko, tak smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie coś dla mnie ;) Pożywny i smaczny pomysł na obiad...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała!! :)
    pozdrawiam, https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, ale mi narobiłaś apetytu, muszę zrobić, bo dawno już nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń