wtorek, 18 października 2016

Jabłecznik z bezą


  Jabłonki z babcinego ogródka obrodziły nam w tym roku jak szalone, więc nie ma co narzekać tylko brać się za przetwarzanie, na przykład w taki jabłecznik z bezową pianką :) Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka i słodziutka beza na wierzchu tworzą razem pyszne połączenie, nic tylko się  zajadać :)




Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
(inspiracja:"Daktyle w czekoladzie")

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki śmietany 18%
 Masa z jabłek:
  • ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru (proszek)
 Beza:
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru pudru

  Na blat/stolnicę wysypać mąkę, dodać do niej masło i siekać dużym nożem, aż zrobi się konsystencja kruszonki. Dodać pozostałe składniki, czyli cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę, zagnieść szybko rękoma, aż powstanie gładkie ciasto (może się trochę kleić). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie (bez boków) równą warstwą rozłożyć ciasto. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się lekko zarumieni.

  Gdy ciasto się piecze jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (moje jabłka były bardzo soczyste, więc odlałam z nich nadmiar soku). Do jabłek wsypać cukier oraz kisiel, dokładnie zamieszać i wyłożyć bezpośrednio na podpieczony spód ciasta. Piec dalej przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

  Pod koniec pieczenia białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i delikatnie wmiksować w masę (można to zrobić ręcznie). Pianę wyłożyć na podpieczone jabłka i piec jeszcze przez ok. 20-25 minut w temperaturze 160 stopni C. 







20 komentarzy:

  1. fajny pomysł na urozmaicenie szarlotki bezą. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, kusi swoją prostotą - świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie bezowe jabłeczniki. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, wygląda wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłecznik z pianką bezową to mój ulubiony. Ale rzadko chce mi się robić. Takiego smaku mi narobiłaś, że chyba nie ma rady :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zamiast masła czy mozna dodać olej kokosowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam oleju kokosowego, nie wiem jak się zachowa, więc ciężko mi powiedzieć. Ale jeśli zaryzykujesz i dodasz to daj znać jak wyszło :)

      Usuń
    2. zrobiłam ciasto z twojego przepisu no z masłem ale nastepnym razem spróbuję zrobić z olejem kokosowym i dam znać jak wyszło ;)

      Usuń
  7. zrobiłam ciasto z olejem kokosowym i wyszło rewelacyjnie,jest lekki i pyszny ! Polecam z olejem kokosowym zamiast masła !!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto. Bardzo lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń