poniedziałek, 10 października 2016

Tort "Kinder Bueno"


  Dziś zapraszam Was na coś słodkiego, a mianowicie tort o nazwie "Kinder Bueno". Upiekłam go w zeszły piątek dla rodzinki, która świętowała ze mną moje 28 urodziny :) Kolejny rok do przodu, ale za to przywitałam go słodko, kremowo i orzechowo, bo taki jest ten torcik, po prostu pyszny. Wykonanie go zajmuje troszkę czasu, ale smak to wynagradza. Orzechy laskowe, biała czekolada, krem mascarpone, śmietana kremówka, nie ma wyjścia to musi smakować :)



Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
(inspiracja: Kulinarne Wyskoki")

Buszkopt:
  • 5 jajek rozm. L
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
Krem:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g wafelków orzechowych w mlecznej czekoladzie
  • 100 g białej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 500 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
 Polewa i dekoracje:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • zmielone orzechy włoskie
  • złote kuleczki do dekoracji

  Najpierw należy upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przestając miksować dodawać powoli cukier, gdy się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Obie mąki przesiać do masy i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać, aż do połączenia składników. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić odkryte, masę przelać do blachy i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Bardzo powoli studzić upieczony biszkopt.

  Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i obrać ze skórek. 50 g orzechów zmielić lub zblendować tak mocno, aż zaczną wydzielać płyn. 100 g orzechów zblendować na dość drobne kawałki, a pozostałe 50 g posiekać na większe kawałki. Wafelki również posiekać nożem.

  Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1/4 śmietany kremówki, odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem  w proszku, a na koniec wmiksować ostudzoną białą czekoladę.

  Pozostałą śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixami na sztywno i dodać partiami do masy delikatnie mieszając. Z powstałej masy odłożyć kilka łyżek na bok (na dekorację tortu). Do większej części masy dodać zblendowane i posiekane orzechy oraz wafelki, wymieszać.

  Biszkopt przekroić na 3 blaty. Dolny blat położyć na dnie tortownicy, wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć środkowym blatem, wyłożyć drugą połowę kremu, całość nakryć górnym blatem biszkopta. Zdjąć obręcz tortownicy i boki oraz wierzch ciasta dokładnie posmarować pozostawionym do dekoracji kremem. Boki tortu obsypać równomiernie zmielonymi orzechami włoskimi. Gorzką czekoladę rozpuścić wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej, gdy przestygnie rozsmarować ją na wierzchu tortu i przystroić np. złotymi kuleczkami. Chłodzić przez minimum 2 godziny.


  


 

19 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda :) ukroiła bym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że już nie ma, bo sama bym ukroiła kawałek :D

      Usuń
  2. cudowny tort, chętnie bym zjadła : ) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie tego batona wiec chetnie skradlabym kawalek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również przepadam za batonikiem, dlatego skusiłam się na zrobienie takiego tortu :)

      Usuń
  4. Wszystkiego najlepszego. Smakowite ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och jaki piękny, przepis przyda się na rodzinne okazje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajeczny torcik! Wygląda niesamowicie apetycznie! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Torcik jak marzenie :D Wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis brzmi apetycznie i wygląda też smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkiego najlepszego :)
    A torcik cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort wygląda naprawdę smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń