czwartek, 6 października 2016

Zupa krem z dyni


  W ostatnim czasie na blogach kulinarnych pojawiło się wiele kuszących przepisów na zupy kremy z dyni. Tak mnie nęciły, że sama zabrałam się do roboty :) Zwykle robiłam zupę na bazie dyni, ziemniaków i dużej ilości curry, która jest pyszna, ale tym razem miałam ochotę coś zmienić i kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Krem wyszedł wyśmienity, bardzo gęsty, syty i aromatyczny, czyli taki jak lubimy najbardziej :)



Składniki:
  • ok. 500 g dyni (waga po obraniu)
  • 1 nieduży korzeń pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-1,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pieprz i sól

  Dynię, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać do mniej więcej połowy objętości warzyw wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i wlać bulion. Gotować, aż warzywa zmiękną. 

  Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do zupy. Doprawić curry, kurkumą, pieprzem i solą. Wyjąć z garnka listki laurowe oraz ziele angielskie i zblendować zupę na krem. Podawać na ciepło.



14 komentarzy:

  1. Też za mną chodzi taki krem, dynię kupiłam tydzień temu i czeka ;) Przepis zapisuję do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto taką zupkę przygotować, nie ma na co czekać :)

      Usuń
  2. W tym roku jeszcze nie robiłam, ale dynię już mam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ten kolor! i jak rozgrzewa, jak syci ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie ostatnio też był krem z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupę dyniową robię bardzo podobnie i za każdym razem wychodzi przepyszna, czasem dodaje trochę potartego imbiru

    OdpowiedzUsuń