czwartek, 15 grudnia 2016

Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw


  Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować soczewicy, a że ostatnimi czasy dość o niej głośno i zaczęła być łatwo dostępna w przydomowych sklepach postanowiłam zrobić z niej zupę. Poszperałam trochę w internecie, dopasowałam znalezione przepisy pod swój smak i ugotowałam aromatyczną, fajnie rozgrzewającą w te ponure dni zupę. Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsny, zdrowy, ciepły posiłek to jak najbardziej polecam :)



Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka curry
  • duża szczypta ostrej papryki
  • odrobina startego na tarce imbiru 
  • ewentualnie: koperek lub natka pietruszki do posypania

  Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie tłuszczu. Gdy cebula będzie gotowa wlać do garnka ok. 1,5 litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.


 
   

16 komentarzy:

  1. Ja zazwyczaj robię krem z soczewicy, ale twoja propozycja bardzo mi się podoba. Chyba nawet bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zastanawiałam się co zrobić jutro na obiad. Chyba się skuszę na Twoją propozycję, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi sie ta zupa, samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna zupka! Lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! to już dziś kolejna zupa z soczewicy, która mi się rzuciła w oczy, chyba czas ugotować coś takiego na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często używam soczewicy, jest bardzo zdrowa i lubię taką zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie spróbuję, bo również jeszcze soczewicy nie używałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis :) Ja soczewicę dodaję do jakiejkolwiek zupy - czy cebulowej, czy brokułowej - bo nie zmienia smaku a sprawia, że staje się ona treściwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupy z soczewicą darzę szczególną sympatią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupy z soczewicy jeszcze nie robiłam, a wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń