sobota, 12 sierpnia 2017

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami


  Mięso mielone i ryż to chyba najpopularniejsze składniki na farsz do papryki czy cukinii, ale nam bardzo smakują, więc najczęściej nimi faszerujemy warzywa. Z resztą dużą rolę odgrywa tu doprawienie farszu, najlepiej gdy jest dość pikantny, ponieważ papryka sama w sobie po upieczeniu nie ma zbyt wyrazistego smaku, a gdy dodamy sporo ziół, świeżo mielonego czarnego pieprzu i chilli całe danie nabiera idealnego smaku :)




Składniki na 5 sztuk:
  • 5 sporych czerwonych papryk
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 woreczki ryżu
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka lub dwa duże świeże, sparzone i obrane ze skórki pomidory
  • 150-200 g tartego żółtego sera
  • przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, suszony majeranek, suszona bazylia, sól, pieprz, mielone chilli
  • natka pietruszki do posypania

  Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso doprawić przyprawą do mięsa mielonego i  usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa, podsmażyć. Pieczarki pokroić na półplasterki i dodać na patelnię, posolić i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować płyn.

  Pomidory zblendować z majerankiem, bazylią, solą, pieprzem i 0,5 łyżeczki cukru, przelać na patelnię. Dodać ugotowany ryż, doprawić chilli i dokładnie wymieszać.

  Papryki przeciąć na pół, oczyścić z białych włókien, napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na dno wlać trochę wody. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45-50 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać tartym żółtym serem. Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.



9 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowaną paprykę :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrzę, podziwiam i zastanawiam się jak to się stało, że w tym roku nie robiłam jeszcze faszerowanych papryk?

    OdpowiedzUsuń
  3. faszerowane warzywa latem uwielbiam w różnej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłabym :) nawet teraz po 22 :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny, prosty do przygotowania farsz. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje smaki, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, muszę zrobić, bo narobiłaś mi ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń