Mięso mielone i ryż to chyba najpopularniejsze składniki na farsz do papryki czy cukinii, ale nam bardzo smakują, więc najczęściej nimi faszerujemy warzywa. Z resztą dużą rolę odgrywa tu doprawienie farszu, najlepiej gdy jest dość pikantny, ponieważ papryka sama w sobie po upieczeniu nie ma zbyt wyrazistego smaku, a gdy dodamy sporo ziół, świeżo mielonego czarnego pieprzu i chilli całe danie nabiera idealnego smaku :)
Składniki na 5 sztuk:
- 5 sporych czerwonych papryk
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 woreczki ryżu
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 puszka lub dwa duże świeże, sparzone i obrane ze skórki pomidory
- 150-200 g tartego żółtego sera
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, suszony majeranek, suszona bazylia, sól, pieprz, mielone chilli
- natka pietruszki do posypania
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso doprawić przyprawą do mięsa mielonego i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa, podsmażyć. Pieczarki pokroić na półplasterki i dodać na patelnię, posolić i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować płyn.
Pomidory zblendować z majerankiem, bazylią, solą, pieprzem i 0,5 łyżeczki cukru, przelać na patelnię. Dodać ugotowany ryż, doprawić chilli i dokładnie wymieszać.
Papryki przeciąć na pół, oczyścić z białych włókien, napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na dno wlać trochę wody. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45-50 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać tartym żółtym serem. Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam faszerowaną paprykę :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWiele osób lubi :)
OdpowiedzUsuńPatrzę, podziwiam i zastanawiam się jak to się stało, że w tym roku nie robiłam jeszcze faszerowanych papryk?
OdpowiedzUsuńfaszerowane warzywa latem uwielbiam w różnej postaci :)
OdpowiedzUsuńjadłabym :) nawet teraz po 22 :D
OdpowiedzUsuńFajny, prosty do przygotowania farsz. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńPycha, muszę zrobić, bo narobiłaś mi ochoty :-)
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńI jest pyszna ;) Daj znać jak smakowało :)
Usuń