niedziela, 20 sierpnia 2017

Zapiekane ziemniaki z cukinią i pomidorami


  Przepis na te pyszne zapiekane warzywa podpatrzyłam jakiś czas temu u Agnieszki z bloga Smak Mojego Domu. Świetnie sprawdziły się jako dodatek do pieczonych udek z kurczaka, a że i warzywa i mięso piekły się jednocześnie to obiad praktycznie zrobił mi się sam. Super patent, gdy ma się mało czasu na gotowanie ;) 




Składniki na 2-3 porcje:
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 duża cukinia 
  • 2 duże pomidory
  • 4 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano
  • sól i pieprz

  Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cukinię umyć i nieobraną pokroić w cienkie plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszać warzywa, mocno je doprawić oregano, solą i pieprzem i porządnie polać oliwą. Dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C z termoobiegiem przez około godzinę. Po upieczeniu warzywa posypałam posiekaną bazylią, ale można też użyć natki pietruszki.



10 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne jedzonko :) Na takie to ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, szybkie i na pewno zasmakuje dla całej rodziny. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! :) ale pyszności u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zapiekanka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał. To prawda, że tak podane warzywa są pyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zapiekanka! Pożywne i bardzo smakowite zestawienie :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię twoje proste przepisy, chętnie bym zjadła taką smakowitą zapiekanką :)

    OdpowiedzUsuń