Przepis na te pyszne zapiekane warzywa podpatrzyłam jakiś czas temu u Agnieszki z bloga Smak Mojego Domu. Świetnie sprawdziły się jako dodatek do pieczonych udek z kurczaka, a że i warzywa i mięso piekły się jednocześnie to obiad praktycznie zrobił mi się sam. Super patent, gdy ma się mało czasu na gotowanie ;)
Składniki na 2-3 porcje:
- 4-5 ziemniaków
- 1 duża cukinia
- 2 duże pomidory
- 4 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- sól i pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cukinię umyć i nieobraną pokroić w cienkie plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszać warzywa, mocno je doprawić oregano, solą i pieprzem i porządnie polać oliwą. Dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C z termoobiegiem przez około godzinę. Po upieczeniu warzywa posypałam posiekaną bazylią, ale można też użyć natki pietruszki.
Bardzo apetyczne jedzonko :) Na takie to ja się piszę :)
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i na pewno zasmakuje dla całej rodziny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
mniam! :) ale pyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńrewelacja :) uwielbiam warzywa <3
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał. To prawda, że tak podane warzywa są pyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka! Pożywne i bardzo smakowite zestawienie :))))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię twoje proste przepisy, chętnie bym zjadła taką smakowitą zapiekanką :)
OdpowiedzUsuńAle one apetycznie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńApetyczna propozycja ;)
OdpowiedzUsuń