niedziela, 11 grudnia 2016

Pasta z makreli i jajek


  Przejadły mi się ostatnio wszystkie wędliny i sery, więc jako dodatek do kanapek przygotowałam pastę z wędzonej makreli z jajkiem. Do tej pory oczyszczałam po prostu rybę, dorzucałam majonez oraz przyprawy i już, można było smarować kanapki. Tym razem wzbogaciłam pastę o ugotowane jajka, chrzan oraz szczypiorek i wyszło naprawdę smacznie :)



Składniki:
  • 1 wędzona makrela (ok. 250 g)
  • 3 nieduże jajka (ugotowane na twardo)
  • pęczek szczypiorku
  • czubata łyżeczka tartego chrzanu
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu

    Rybę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, wrzucić do miseczki. Jajka obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać i dorzucić do ryby i jajek. Dodać chrzan, sól i pieprz oraz majonez, wszystko razem dokładnie wymieszać. Pastę przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Najlepiej smakuje jak składniki się trochę "przegryzą".



18 komentarzy:

  1. Pyszna pasta. Bardzo ją lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna pasta. Już wiem co będzie u mnie jutro na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze ale numer! Ze sto lat nie jadlam takiej pasty a była moim faworytem Nie rozumiem dlaczego o niej zapomniałam Dziekuje za przypomnienie Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam Ci ją przypomnieć, pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. po pasty zawsze chętnie sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam żadnej pasty. Fajny pomysł z dodaniem chrzanu, muszę taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś jadłam coś podobnego i pamiętam , że bardzo mi smakowało :) Chleb mam 2 razy w tygodniu i w środę sobie spróbuję tą pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bajecznie pyszna na zdrowym pieczywie :) zjadła bym takie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. No muszę zrobić, muszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ bym zjadła, uwielbiam takie pasty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pastę z makrelki. To moja ulubiona pasta. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja ulubiona pasta! :) Wygląda przepięknie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie pasty do kanapek<3 u mnie dzisiaj z awokado. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie dodawałam jajek do pasty z makreli, zazwyczaj cebule, trochę ketchupu...muszę koniecznie kiedyś wypróbować Twój pomysł, tym bardziej, ze wieki takiej pasty nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń