wtorek, 3 stycznia 2017

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami


  Witajcie w 2017 roku! :) Ostatnie problemy z komputerem troszkę zahamowały dodawanie nowych wpisów, ale szybka interwencja męża odratowała mój sprzęt i już mogę działać. A na pierwszy ogień w nowym roku idzie przepyszny chałwowiec z brzoskwiniami podpatrzony u niezawodnej beti. Tak na osłodę po szybko minionym świąteczno-sylwestrowym czasie :)




Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
Krem:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g chałwy waniliowej
 Warstwa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
 Dodatkowo:
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania wierzchu

  Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie partiami nie przestając miksować wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Gdy cukry się rozpuszczą, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec powoli dosypywać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i czekoladowy proszek budyniowy. Delikatnie zmiksować lub wymieszać łopatką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 160 stopniach przez ok. 30 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto powoli ostudzić i przeciąć na dwa blaty.

  Krem: budynie waniliowe rozprowadzić w 1 szklance mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować, wlać do nich rozrobione budynie, dokładnie rozmieszać i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotowe budynie przykryć folią spożywczą i odstawić do zupełnego ostudzenia. Chałwę rozdrobnić, na przykład za pomocą widelca. Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę, następnie nie przestając miksować dodawać do niej po łyżce ostudzonego budyniu i rozdrobnionej chałwy. Gotowy krem odstawić do lodówki, aby zaczął tężeć.

  Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dolny blat ciasta nasączyć syropem z brzoskwiń, poukładać na nim pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyłożyć na nią 2/3 masy chałwowej, przykryć drugim blatem ciasta, a na niego pozostały krem chałwowy. Wierzch oprószyć startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Ciasto wstawić na minimum kilka godzin do lodówki.

Uwaga: to jedno z tych ciast, które jest lepsze po 2-3 dniach, kiedy krem dokładnie zastygnie a smaki ze wszystkich warstw zaczną się fajnie uzupełniać. 



31 komentarzy:

  1. uwielbiam chałwę, z chęcią skusiłabym się na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chałwą - to coś dla mojego męża :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, to coś dal mnie, uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię chalwe, ciasto na pewno kiedyś zrobię. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś dla mojego męża :) On takie smaki bardzo lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie i pewnie jest obłędnie smaczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ciasto :-) z chęcią bym takie zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie w moim guście to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się pięknie - równiutkie, soczyste i apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkiego najsłodszego w Nowym Roku. Ciacho pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale czad, zazdroszczę wszystkim, którzy mieli okazję to zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam chałwę. To musi być nieziemsko dobre!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham chałwę, ale nigdy nie jadłam ciasta z jej udziałem. Inspirujące! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj takie ciasto to jawny grzech Po swietach to człowiek powinien być na samej wodzie a tu takie kuszące ciasto prezentujesz Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. O rany, ale to musi być pyszne! Uwielbiam ciasta z galaretką i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O ja chętnie bym zjadła z dokładką nawet :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudnie Ci wyszło, mam nadzieję, że smakowało, bo nam bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ciasto i mi i rodzince bardzo smakowało, więc z czystym sumieniem polecam przepis dalej :)

      Usuń
  18. Patrycjo, jakie piękne i dostojne ciasto :) !
    Zjadłabym kawałek, albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń