środa, 18 stycznia 2017

Zupa meksykańska

  Idealny obiad na mroźne dni? Mocno rozgrzewająca, pikantna i gęsta zupa meksykańska. Po takim posiłku zimowe szaleństwo na śniegu nie będzie nikomu straszne, pobudzi krążenie i doda energii nawet największym zmarzluchom, co przetestowałam na sobie ;)




Składniki na ok. 5-6 porcji:
(Inspiracja: Zanimzjesz,pl)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • chilli
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • suszone zioła prowansalskie
  • ok. 0,5 łyżeczki cukru

  Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu, doprawić chilli i pieprzem, tak aby było dość pikantne. Usmażone wrzucić do dużego garnka, przykryć pokrywką, odstawić (bez gazu). Cebulę posiekać w piórka, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, przełożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w średnią kostkę. Obie razem wrzucić na patelnię i smażyć, aż zaczną mięknąć, następnie całą zawartość patelni razem z płynem, który się wytworzył przełożyć do garnka. Dorzucić odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Wszystko zalać passatą pomidorową i odrobiną wody, doprawić solą, ziołami, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdyby było za mało płynu, można w trakcie gotowania dolać jeszcze trochę wody. Podawać na ciepło z pieczywem. 

Uwaga: u nas ten obiad był przez dwa dni, pierwszego dnia jedliśmy go z razowym chlebkiem, a drugiego dnia dogotowałam woreczek kaszy gryczanej, wmieszałam do zupy, zrobił się taki a'la gulasz i tak podałam już wtedy bez pieczywa :)


 

28 komentarzy:

  1. Ale narobiłaś mi smaka na taką zupkę :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna zupka na mroźne dzionki :) Nigdy jeszcze tej meksykańskiej nie robiłam, ale takiego smaka mi narobiłaś, ze spróbować muszę :) Koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O ta zupa zdecydowanie wpada w moje gusta :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedna z moich ulubionych zup. Przepyszna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę, szczerze nabrałam ochoty na taką zupę :) Nigdy nie jadłam (raczej raczyłam się gęstymi sosami w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu), ale wygląda cudownie. Patrząc na przyprawy stwierdzam, że na pewno była bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojj tak była, zwłaszcza dzięki chilli :) Daj znać jeśli się na nią skusisz :)

      Usuń
  6. Po takiej zupce to na pewno zima nie będzie nikomu straszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozgrzewająca i pożywna, a do tego taka kolorowa:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zimą to ja mogę jeść takie często:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To chyba ulubiona zupa u nas w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  10. zimą obowiązkowo ją robimy w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealna, treściwa zupka na panujące teraz mrozy!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! Czasami dodajemy także świeżej ostrej papryczki pod koniec gotowania - przyjemnie chrupie.
    Śliczny garnuszek ;-)
    Podobają mi się Twoje przepisy, więc dodaje do obserwowanych!
    pozdrawiam!
    https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo rzadko gotuję zupy. Ale jeśli już się zdecyduję to przeważnie na zupę meksykańską właśnie :D tę akurat po prostu uwielbiam. Jest pikantna i ma w sobie wszystkie moje ukochane składniki- mięsko, kukurydzę i czerwoną fasolkę :) aczkolwiek ja zastępuję passatę sokiem pomidorowym :)
    dodaję blog do obserwowanych i teraz będę na bieżąco wpadać po takie wspaniałe przepisy :)
    pozdrawiam
    www.zyciejakpomarancze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie zupy. Są pyszne, pożywne i mocno rozgrzewają zimą :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam zupy zwłaszcza teraz zimą a szczerze się przyznam, że takiej meksykańskiej jeszcze nigdy nie robiłam! Zachęciłaś mnie! jutro zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna, pożywna zupa na zimny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O jaka pyszna i pożywna zupka! Uwielbiam takie aromatyczne i wyraziste propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ALE MEGA WYGLĄDA! <3

    Zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie w domu czasem robiło się podobną, ale już dawno nie jadłam. W wersji wege na pewno też by się udała :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaka apetyczna zupka! Chętnie bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super, bardzo chętnie zjadłabym taki kubeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mało jest dań na świecie, które kocham bardziej od zupy meksykańskiej, a dawno jej nie jadłam, bo muszę unikać kukurydzy, ale chyba zrobię jednego dnia wyłam w diecie ;)

    OdpowiedzUsuń