niedziela, 8 stycznia 2017

Piernikowe muffiny z jabłkami i orzechową kruszonką


  Zabrakło Wam czasu na upieczenie niedzielnego ciasta, a macie chęć na coś słodkiego do popołudniowej kawy? To proponuję szybciutko zrobić aromatyczne, wilgotne w środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika i po około pół godziny możemy się cieszyć pysznym smakołykiem, polecam! :)




Składniki na 12 dużych sztuk:

Suche składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
Mokre składniki:
  • 1 całe jajko
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
Ponadto:
  • 1 duże lub 2 małe jabłka - obrane i pokrojone w niedużą kostkę
Kruszonka:
  •  2 duże garści orzechów włoskich
  • 1 duża łyżka rozpuszczonego masła
  • 5 łyżeczek brązowego cukru

  W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, w mniejszej wymieszać wszystkie mokre. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki wymieszać zawartość (nie za długo). Dorzucić pokrojone  w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolać kilka łyżek mleka, żeby ją rozrzedzić. 

  Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 25 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu.



20 komentarzy:

  1. Wyglądają na przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne i muszę przyznać, że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie smaki :-). Muffinki cudne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, muffinki to zdecydowanie moja wielka słabość ;) Ta kruszonka jest wyjątkowo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczami by się jadło :)Wyglądają cudnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wyglądają :) Ja akurat dzisiaj robiłam też muffiny piernikowe, ale trochę w innej wersji. Zapiszę sobie przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zwlaszcza ta orzechowa kruszonka kusi :) A jaki aromat byl pewnie przy pieczeniu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piernikowe muffinki - świetny pomysł! Zwłaszcza z jabłkami. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne i aromatyczne muffinki :) Chętnie zjadłabym teraz jedną do kawki :) Pozdrawiam ciepło <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Muffinki zawsze i wszędzie bardzo chętnie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. uroczo wyglądają, a ich smak musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojjjj na 100% do zrobienia, ale wcześniej przerobię na wersje bezmleczną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie śliczne maleństwa *.* I ta orzechowa kruszonka.. mega! :))

    OdpowiedzUsuń