poniedziałek, 9 października 2017

Zapiekanka gyros


  To danie to wariacja zapiekanki z sałatką gyros. Przepis na nią widziałam w jakimś starym numerze "Przyślij przepis" i pomyślałam, że warto byłoby spróbować jak będzie smakowała. Przyznam, że wyszła naprawdę smaczna, taka inna niż zapiekanki, które robiłam do tej pory. Układa się ją podobnie jak sałatkę warstwami, przekłada majonezem i keczupem, tylko zamiast kapusty pekińskiej podstawą jest ryż. Od sałatki różni ją także warstwa z czerwonej papryki i kilka warstw żółtego sera, ale to w końcu wariacja ;)




Składniki na ok. 4 porcje:
  • 300g ryżu
  • ok. 250-300 g sera żółtego (tartego lub w plastrach)
  • ok.700 g piersi z kurczaka 
  • przyprawa gyros
  • 2 cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • ostry keczup
  • majonez

  Ryż ugotować na sypko. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą gyros i usmażyć. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę oczyścić i pokroić w nieduże paseczki, a ogórki w plastry.

  Na dno wysmarowanego olejem lub oliwą naczynia żaroodpornego lub tortownicy (moja miała śr. 28 cm) wysypać cały ryż, wyrównać, posmarować majonezem i keczupem, a potem kolejno warstwami: 1/3 żółtego sera, mięso z cebulką, 1/3 żółtego sera, papryka, ogórki, 1/3 żółtego sera, majonez i keczup. Zapiekać przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Podawać na ciepło. Wierzch można posypać posiekana natką pietruszki.



10 komentarzy:

  1. Takie zapiekanki bardzo lubię :) Gyros jest mega pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka gyros jest przepyszna, więc taka zapiekanka musi być jeszcze lepsza :> Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie. Ma fajne składniki, więc jest z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo moje smaki! Już wiem co robię jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat mam wszystkie składniki więc sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam taką zapiekankę i to jest zdecydowanie mojaulubiona ;)

    OdpowiedzUsuń