sobota, 14 października 2017

Muffinki z gruszką i czekoladą


  Ten wpis miał powstać wczoraj wieczorem, ale zabrakło mi czasu i sił na stworzenie go. Jednak nie ma się co martwić, muffinki są tak bajecznie prostym i szybkim wypiekiem, że nawet dziś zdążycie przygotować sobie te słodkie maleństwa do popołudniowej, weekendowej kawy. Oczywiście jeśli macie ochotę na babeczki ze słodkim dodatkiem dojrzałych gruszek i gorzkiej, rozpływającej się w ustach czekolady, macie? To proszę o to przepis ;)




Składniki na ok. 16-18 szt.:
  • 2 gruszki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

  Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z jedną łyżeczką cynamonu. Czekoladę posiekać w drobną kosteczkę. Odstawić.

  W jednej misce wymieszać mokre składniki: olej, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jedną łyżeczkę cynamonu. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać tylko do połączenia składników. Dorzucić gruszki i czekoladę, ponownie wymieszać. Wypełnić ciastem papilotki lub silikonowe foremki do muffinek, piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C, do suchego patyczka.



9 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie. Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jesienny wieczór najlepiej spędzić z książką herbatą i taką właśnie babeczką! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie upiekłam ciacho z gruszką i orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne muffinki :) Gruszka i czekolada to super połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Ciekawe babeczki, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super :) wykorzystam przepis i zrobię mamie :D uwielbia babeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń