Prawdę mówiąc nie wiedziałam jak mam nazwać to danie, które chcę Wam dziś pokazać :) Przepis na nie dostałam od mamy, a ta od koleżanki z pracy i tak pocztą pantoflową dotarł tutaj. Może nie będę się nad nim rozwodzić tylko powiem, że jest bardzo smaczne i od razu przejdę do przepisu :)
Przed upieczeniem:
Składniki na ok. 4-5 porcji:
- 1 kg mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawa do mięsa mielonego
- 3-4 spore ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 średnie cebule
- ok. 20 plasterków salami
- sól, zioła prowansalskie
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- ok. 50 ml wody
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawą do mięsa mielonego i ulepić średniej wielkości kotleciki. Obrać ziemniaki i cebulę. Wraz z pomidorem pokroić je w plasterki.
Naczynie do zapiekania natłuścić olejem lub oliwą i tak jak jest to widoczne na zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, keczup, cukier, słodką paprykę w proszku, zioła, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie zblendować. Na koniec dodać wodę. Po podanym wyżej czasie pieczenia sos wylać równomiernie na mięso i warzywa. Zapiekać jeszcze 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu:
Pysznie wyglądają i na pewno smakują genialnie :)
OdpowiedzUsuńSosu pomidorowego u mnie dostatek :) Może coś wykombinuje podobnego :)
OdpowiedzUsuńJasne! Kombinuj! I daj znać jak wyszło :D
UsuńAle fajne! Ładnie wygląda i zapewne też jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńza dużo dobrych rzeczy tu u Ciebie :D muszę planować kiedy co będę przygotowywać :D
OdpowiedzUsuńHah, dziękuje bardzo, miło usłyszeć takie słowa :D
Usuńale apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńSuper danie !!! Pięknie się prezentuje i już po składnikach widzę że będzie mi smakować ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńVery delicious recipe. I am going to try this at home. Thanks a lot
OdpowiedzUsuńclipping path
Raster To vector
Wspaniały przepis jutro robię dziękuję wykonawczyni .Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńElu, daj znać jak smakowały, pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńJa właśnie piekę.Wyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że tak późno odpowiadam, ale chętnie się dowiem jak wyszły :)
UsuńWłaśnie się pieką zobaczymy czy smaczne
OdpowiedzUsuńI jak wyszły? :)
UsuńZrobię w piątek na babski wieczór... już wiem, że będzie super
OdpowiedzUsuńMiło mi ;) I jak smakowały? :)
UsuńCzy przykrywa Pani naczynie do pieczenia?
OdpowiedzUsuńBardzo przepraszam, że tak późno odpisuję. Nie, nie przykrywam niczym naczynia podczas zapiekania. Pozdrawiam! :)
UsuńZrobiłam, było pyszne i napewno jeszcze pojawi się na moim stole😋
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za komentarz, pozdrawiam! ;)
Usuńbrakuje jeszcze żółtego sera do posypania na wierzch i idealny obiad gotowy 😁
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry pomysł, można tak zrobić ;)
UsuńJa jeszcze dodam serek mozzarella na wierzch i będzie idealne :)
OdpowiedzUsuńKurczę, nie wiem jak tu dodać zdjęcie 😢
UsuńPrawdę mówiąc ja też nie wiem jak i czy komentujący mogą tu dodawać zdjęcia :I , ale jak chcesz możesz wysłać zdjęcie na maila simplyfood@wp.pl to postaram się je wrzucić w ramach edycji postu ;)
UsuńJakie wymiary naczyniowa?
OdpowiedzUsuńOk. 35x25 cm, delikatnie zwężane ku dołowi :)
UsuńCzy ma być ser salami czy kiełbasa salami?
OdpowiedzUsuńKiełbasa salami :)
UsuńWłaśnie jestem w tracie robienia kotlecikow. Jestem bardzo ciekawa czy będą smakować tak jak wyglądają
OdpowiedzUsuńI jak wyszło? :)
UsuńW komentarzach przeczytałam że nie przykrywa pani niczym naczynia. Czy dobrze zrozumiałam żeby pięć bez pokrywki? Czy jednak dusimy pod pokrywą i tylko sos bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńCały okres pieczenia bez przykrycia, i bez sosu i z sosem ;)
UsuńJa zamiast sosu pomidorowego dodałam zrobiłam sos z grzybami 😉
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ;)
UsuńSuper pomysl. Moje wlasnie wyladowaly w piekarniku. U mnie zamiast salami...krakowska ��
OdpowiedzUsuńDobry pomysł :)
UsuńTermoobieg?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu :)
UsuńPiszę Pani że pieczemy 50 min a później że 25min czyli łącznie 75min czy w trakcie pieczenia wyciągamy po 25min polewamy sosem i dalej na 25min??
OdpowiedzUsuńPieczemy łącznie 75 minut. Najpierw 50 minut bez sosu potem jeszcze 25 minut z sosem :)
OdpowiedzUsuńTo będzie pyszne tak jak pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWitam ! Podoba mi się ten przepis,tylko nie wiem czy salami w plasterkach -wędlina czy ser :)
OdpowiedzUsuńWyżej pisze ze kielbasa
OdpowiedzUsuńAle ja spróbuję z serem
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłam z serem zamiast salami też b. dobre👌
OdpowiedzUsuńPo co ja trafiłam na tego bloga?!
OdpowiedzUsuńJuż mam tyle potraw do zrobienia, że moja dieta "mniej żreć" nie będzie działała ;-)
Na serio. Super blog.
Coś musiałam zrobić nie tak, ale wszystko wyrzuciłam do kosza 🤭🙈
OdpowiedzUsuńSos mega. Kotlety jeszcze nie wiem, bo dopiero się pieką :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, ale mogłoby być bardziej doprawione, bo smak przypraw się gdzieś rozchodzi.
OdpowiedzUsuńWitam, a czy może być bez sosu, jak tak to ile czasu wtedy piec?
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie, lubię takie bogate "jednogarnkowe" ;) na co dzień i od święta. Weszło na stałe w moje ulubione przepisy. Dziękuję
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam to danie, wszystkim smakowało. Tyle że wcześniej ugotowałam kartofle w mleku a mięso lekko podsmażyłam, przez to trzymałam wszystko krócej w piekarniku. Na połowie blachy na wierzch posypałam ser, też było pyszne. Polecam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńCzy można danie zrobić w tortownicy bo mam małe naczynie żaroodporne i mi się nie zmieści danie proszę o odpowiedz.
OdpowiedzUsuńSkip Hire Near Me offering Cheap Skip Hire Services in the United Kingdom. Now you can hire your ideal skip according to your budget and requirements.
OdpowiedzUsuńMini Skip Hire
Skip Hire Prices
Rubbish Removal
2 Yard Skip
3 Yard Skip
4 Yard Skip
5 Yard Skip
6 Yard Skip
8 Yard Skip
Ja nadziałam na duże wykałaczki , dodałam w plasterkach trochę cebuli i duże kostki papryki.Zapieklam jak w przepisie , bez sosu i podałam z frytkami i surówką z pekińskiej kapusty .Pycha .
OdpowiedzUsuńGenialny przepis i genialnie smakuje.Szybkie danie.polecam
OdpowiedzUsuń