środa, 21 września 2016

Bułki pszenne II


  Najzwyklejsze bułeczki pszenne, które upiekłam w związku z alarmowo nisko ilością pieczywa w domu oraz dużym leniem utrudniającym wyjście do piekarni. Zrobiłam je w rozmiarze mini i tylko tak sobie tłumaczę, że chwilę po upieczeniu wciągnęłam aż trzy, tak na sucho, bez niczego. Po prostu nie mogłam się oprzeć tej chrupiącej skórce i mięciutkiemu miąższowi :)




Składniki na ok. 12 mini bułeczek:
(inspiracja: "Smakowe Kubki")
  • 650 g mąki pszennej (u mnie typ 500)
  • 8 g drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • ok. 450 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • mak/sezam do posypania

  W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i cukrem. Wodę podgrzać, aby była letnia, dodać do niej oliwę i sól, wymieszać. Następnie powoli wlewać płyn do mąki, jednocześnie mieszając i sprawdzając konsystencję ciasta. Jeśli będzie za rzadkie i bardzo klejące nie wlewać całej wody. Ciasto wyrobić  na gładką, elastyczną, miękką masę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.

  Gdy ciasto urośnie podzielić je na mniejsze porcje, uformować w bułeczki i położyć na blachę wyłożoną papierem. Każdą bułkę naciąć ząbkowanym nożem, posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w temp. 200 stopni C przez ok. 25-30 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce.

 

13 komentarzy:

  1. Juz czuje ten ich cudowny zapach :) Tak dawno nie pieklam bułeczek, ze najwyższa pora to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nie ma to jak zapach domowego pieczywa, także nie ma co czekać tylko zabrać się do pieczenia :)

      Usuń
  2. Ale super pomysł! :) Zapraszam na nowy post. Tym razem przepis na orientalnego kurczaka z dynią w sosie z nerkowców. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne bułeczki! Tez tak mam, że jak mi się nie chce iść do piekarni, to sama piekę bułki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ojj tak czasem ten leń wygrywa i nie chce się wyjść z domu :)

      Usuń
  4. Pysznie wyglądają , zjadła bym na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie. Pięknie wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj piekłam chlebek, a Twoje bułeczki wyglądają również smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowe pieczywko, twoje bułeczki pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe pieczywo jest najlepsze :-)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzy mi się taka buła z masełkiem na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń