poniedziałek, 5 września 2016

Makaron z brokułami i czosnkiem


  Przepis na makaron z brokułami i czosnkiem kilka lat temu moja mama dostała od koleżanki z pracy i przyjął się w moim rodzinnym domu "od pierwszego ugotowania". Teraz po lekkich modyfikacjach ja przygotowuję go dla męża, któremu również bardzo zasmakował ten mocno czosnkowy makaron w śmietanowym sosie. 



Składniki na 4-5 porcji:
  • 1 brokuł
  • 400 g makaronu penne
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 średnia główka czosnku
  • 1 duża śmietana 18%
  • 1 mała śmietana 12%
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, mielona gałka muszkatołowa
  • kiełki rzodkiewki do posypania (można pominąć)

  Brokuła umyć, podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. W dużym garnku ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.

  Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz curry. Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do mięsa, smażyć do zeszklenia. Na koniec dorzucić przeciśniętą przez praskę całą główkę czosnku (podzielonego na ząbki i obranego) pomieszać i przesmażyć przez moment.

  Duży garnek, w którym gotował się makaron postawić na mały ogień, do środka wrzucić makaron, brokuł, zawartość patelni oraz obie śmietany, doprawić, wymieszać i podgrzać. Podawać na ciepło.




7 komentarzy: