poniedziałek, 26 września 2016

Smalec z fasoli


  Nigdy nie byłam i raczej nie będę wegetarianką ani weganką, ale gdy poszukiwałam w internecie pomysłów na to jak urozmaicić codzienne kanapki wpadł mi w oko przepis na wegański smalec z fasoli. Już sama nazwa intryguje: jak to smalec z fasoli? Kierowana ciekawością wypróbowałam go i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, pasta naprawdę smakuje jak smalczyk, głównie dzięki podsmażonej cebulce, jabłku i majerankowi. Zasmakowała również mojemu mężowi, który jest większym mięsożercą niż ja. Także jeśli jeszcze nie jedliście smalcu z fasoli to polecam spróbować, może Wam również przypadnie do gustu :)




Składniki:
(inspiracja: "Smakiem Pisany")
  • 130 g fasoli "Jaś"
  • 2 mniejsze cebule
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 0,5 małego jabłka
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz  
 
   Fasolę moczyć przez noc. Następnie obrać ją ze skórek i gotować z odrobiną soli, aż zmięknie czyli ok. 50 minut.  Cebule obrać, pokroić w kostkę i smażyć, aż się delikatnie zarumienią. Dodać cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie, a na koniec starte na tarce o dużych oczkach jabłko, całość wymieszać i poddusić na małym ogniu. 
 
  Miękką fasolę zblendować na gładką masę. Z cebuli wyciągnąć ziele angielskie oraz liść laurowy, a na patelnię wlać masę fasolową, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć przez ok. 5-10 minut, aż masa zgęstnieje. Przelać do słoiczka lub zamykanego pudełeczka, ostudzić, szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Można przechowywać ok. tygodnia. 


 

11 komentarzy:

  1. Robiłam wiele razy i bardzo go lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ja też nie raz powrócę do tego smaku :)

      Usuń
  2. Muszę taki zrobić, robiłam przerózne fasolowe pasty, ale takiego smalcu jeszcze nie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja. Pysznie przyprawiona pasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przynajmniej bez cholesterolu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo z fasoli a wygląda jak prawdziwy smalec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię fasolę, pomysłowy smalczyk, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmmm no ciekawa jestem smaku, bo nigdy nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. na zdjęciu wygląda jak prawdziwy, tradycyjnyy smalec :) a tu taka niespodzianka ! super !

    OdpowiedzUsuń