piątek, 30 września 2016

Domowe tortille z kurczakiem i świeżymi warzywami


  Wczoraj na obiad były tortille z usmażonym na złoto kurczakiem, chrupiącymi, świeżymi warzywami oraz domowym sosem czosnkowym. Lubimy od czasu do czasu wracać do tego dania, bo jest nieskomplikowane i szybko się je robi, a do tego fajnie smakuje. Też robicie takie domowe tortille? :)


Składniki na 4 szt.:
  • 4 placki tortilli
  • ok. 300 g piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 1 pomidor
  • 0,5 średniego ogórka wężowego
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 małej główki sałaty lodowej
  • garść rukoli
  • sos czosnkowy: mały, gęsty jogurt naturalny, 2 duże ząbki czosnku, kopiasta łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, pieprz ziołowy


  Przygotować sos: jogurt przelać do miseczki, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki sosu, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania tortilli.
  
  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na złoto. Pomidora pokroić w ćwierć- lub półplasterki (w zależności jak duży jest pomidor), ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a sałatę porwać na małe kawałki. 

  Każdą tortillę podgrzać np. w mikrofalówce, rozsmarować na niej trochę sosu, na środek wyłożyć sałatę, mięso, pomidora, ogórka, cebulę, znów odrobinę sosu i kilka listków rukoli, zawijać. Najpierw dół złożyć do środka, potem lewy i prawy brzeg. Podawać.

 

14 komentarzy: