sobota, 17 czerwca 2017

Budyniowe muffinki z borówkami


  Szybkie, pyszne, idealne do weekendowej kawki budyniowe muffinki z borówkami amerykańskimi. W mojej zamrażarce zostały resztki zeszłorocznych zamrożonych owoców, a teraz mam miejsce na nowe zapasy i smaczny deser :)




Składniki na 12 sztuk:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka esencji waniliowej (lub kilka kropel olejku waniliowego)
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka zamrożonych (lub świeżych) borówek amerykańskich


  W dużej misce wymieszać suche składniki, czyli: mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz cukry. W drugiej mniejszej misce wymieszać mokre składniki, czyli mleko, olej, esencję i jajko. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką, aż się połączą, na koniec wsypać zamrożone lub świeże owoce i delikatnie przemieszać. Papilotki do muffinek wypełnić do 7/8 wysokości ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 35 minut, aż się zarumienią. Powoli ostudzić. Gdy ostygną można je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.




19 komentarzy:

  1. Muffinki uwielbiam, a Twoje wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne muffinki! Porwałabym jedną do kawki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie cudeńka :) z przyjemnością podrzucę ten przepis siostrze (jest specjalistką od muffinek u nas w domu :D) i już wiem, co będziemy robić podczas weekendu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne i bardzo smakowite babeczki :) Idealne dla mnie, bo uwielbiam borówki :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam budyń w każdej postaci, w cieście tym bardziej, nawet gdy na pierwszy rzut oka nie widać, że są składnikiem babeczek ;)

    OdpowiedzUsuń