czwartek, 29 czerwca 2017

Pulpeciki w sosie pomidorowym


  Dla odmiany od tradycyjnych kotletów mielonych zrobiłam ostatnio na obiad pulpeciki w sosie pomidorowym i się nimi zachwyciliśmy. Szybkie, proste do wykonania maleństwa z mięsa mielonego takie na dwa kęsy zatopione w sosie z kawałkami pomidorów, aż kuszą żeby zrobić je ponownie :)




Składniki na 2-3 porcje:
(inspiracja: "Ósmy kolor tęczy")

Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej (tyle aby móc ulepić zgrabne kulki z mięsa)
  • przyprawa do mięsa mielonego 
Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów (ja użyłam krojonych z ziołami)
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki pikantnego keczupu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka 

 Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawą i ulepić nieduże kuleczki. Odstawić je do lodówki na czas robienia sosu.

  Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem na mniejsze kawałki i przelać do cebuli, smażyć aż sos zgęstnieje. Dolać odrobinę wody, dodać keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier i przyprawy. Do tak przygotowanego sosu wrzucić pulpeciki i dusić na niedużym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. Podawać na ciepło.



12 komentarzy:

  1. Klasyczne, pyszne danie na każdy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba mamy podobne smaki :D też często robię te pulpety :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne :) Obiadek prosty, ale efektowny ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię takie pulpety. I zazwyczaj większą ilość. Porcję zamrażam i mam na dzień, gdy dłużej jestem w pracy. Nic nie tracą na smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł, z chęcią z niego skorzystam :) Lubię mieć coś w zapasie na obiadki :)

      Usuń