Złociste, chrupiące placki warzywne to pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych i dobry pomysł na piątkowy obiad. Uwielbiam! :D
Składniki na ok. 3 porcje:
- 4-5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 0,5 puszki kukurydzy
- 2 jajka
- mąka pszenna
- sól i pieprz
Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę i cebulę posiekać w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa wymieszać w misce, wbić jajka i dodać tyle mąki, aby masa stała się na tyle gęsta by móc formować formować z niej placki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podawać na ciepło, choć na zimno również są bardzo smaczne.
Lubię placki ziemniaczane, ale nie łączyłam ich z marchewką, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki, spróbuj sa pyszne :)
UsuńRobię często na różne sposoby. Wszyscy uwielbiamy takie placuszki. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo właśnie jest fajne w tych plackach, że za każdym razem można pokombinować i dodać różne składniki :)
Usuńoo, lubię, lubię bardzo! ja robiłam takie w piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńPieczonych jeszcze nie jadłam, z chęcią wypróbuję, dzięki za podpowiedź ;)
Usuńtakie placki bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam wytrawnych placuszków, te wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię, z sosem koperkowym lub czosnkowym☺
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki:)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńSuper placuszki :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, a bardzo lubię takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuń