wtorek, 20 czerwca 2017

Naleśniki z farszem "pizzowym"


  Oboje z mężem bardzo lubimy naleśniki z wytrawnymi farszami, co widać na blogu, bo już kilka przepisów na takie dania się pojawiło :) Ostatnio trochę w ramach eksperymentu  zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt fotogenicznie, zwłaszcza że bardzo się spieszyłam ze zrobieniem zdjęć :P W każdym razie "pizzowe" naleśniki na pewno wejdą na stałe do naszego obiadowego menu :)




Składniki na ok. 8 naleśników:
Naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki oleju
 Sos:
  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek pikantnego keczupu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
 Farsz:
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia czerwona papryka
  • ok. 500 g pieczarek
  • 6 parówek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie 
  • 8 plasterków żółtego sera



  Naleśniki: w dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki.

  Sos: do niedużej miseczki przełożyć koncentrat, wlać keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

  Farsz: cebulę, paprykę i parówki posiekać w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, gdy zacznie się szklić dorzucić paprykę, chwilę podsmażyć. Na koniec jednocześnie wrzucić pieczarki oraz parówki, doprawić i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. 

  Na całym naleśniku rozsmarować trochę sosu, następnie na jego połowę wyłożyć ok. 3-4 łyżek farszu, a na wierzch farszu ułożyć plasterek żółtego sera. Placek złożyć na pół, a następnie znów na pół tak aby wyszedł trójkąt. Tak przygotowane naleśniki podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Podawać na ciepło.



16 komentarzy:

  1. Bardzo mi się taka wersja naleśników podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja :) już wiem, co zrobię jutro na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię naleśniki z farszem wytrawnym :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :) Naleśniki wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. typowej pizzy nie lubię, naleśniki już lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe, finezyjne i bardzo smakowite naleśniczki :) <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na naleśniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również bardzo lubię wytrawne naleśniki. Pyszne naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepadam za naleśnikami, w takiej wersji jeszcze nie jadłam, a bardzo kusząco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten pomysł jest świetny! Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. takie proste a takie smaczne :)
    zapraszam do siebie po inspiracje :) http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń