Małe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :)
Składniki na ok. 12 szt.:
- ok. 150-170 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki cukru
- ok. 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki oleju
- 1 małe jajko
- 4 parówki
- kilka plasterków żółtego sera
- zioła prowansalskie do posypania
Do miseczki wrzucić pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i zalać je ciepłą wodą. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dodać drożdże, olej, jajko (odlać łyżkę białka do posmarowania bułeczek), wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli będzie się bardzo kleiło dosypać odrobinę mąki, a jeśli będzie twarde dolać odrobinę wody. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące. Odłożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aby urosło.
Każdą parówkę pokroić na 3 części, a żółty ser w 12 wąskich plasterków. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej z nich zrobić podłużny płaski placek, na nim ułożyć parówkę owiniętą plasterkiem żółtego sera i zamknąć ją w cieście formując bułeczkę. Dobrze skleić ze sobą boki. Gotowe bułeczki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować odłożonym białkiem wymieszanym z łyżką mleka i oprószyć ziołami prowansalskimi. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło od razu po upieczeniu (ale na zimno tez są smaczne).
Robimy czasami podobne :) Pyszne!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i na pewno są mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńpyszne domowe hot dogi :)
OdpowiedzUsuńDo pracy idealne. Super pomysł i jak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością były pyszne!!!
OdpowiedzUsuńPomysłowe i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory jadłam takie bułeczki w kupnej wersji. Muszę spróbować zrobić je samemu, bo zawsze mi smakowały. :)
OdpowiedzUsuń